Bilverkstad ordlista - Bilverkstad24

Bilverkstad ordlista - Bilverkstad24

Avbitartång

En kraftig nagelsax som alltid klipper av elkabeln istället för att skala den Kan orsaka tryckmärken i hårda metallföremål men detta är en ganska ovanlig händelse.

Bläster

Sand- Fascinerande lite av sanden träffar det man siktar på o resultatet blir alltid annat än vad man planerat. Ger glädje över långtid då allt man äter, dricker och hostar smakar rost.

Stål- Används för att göra oregelbundna hål i vad man trodde var tjock plåt.

-skåp provanläggning för gummi handskar.

Borr

Finns endast i fyra varianter. För stora, för små, avbrutna eller slitna. De för små är oftast de som är avbrutna. De slitna är vanligtvis de som

har rätt diameter.

Borrmaskin

Elektrisk hand- Används Normalt för att rotera popnitar i sina hål, men kan också användas för att borra fästhål till störtbågar i golv (speciellt ovanför bromsrör och bränsletankar).

Bult

Spelar ingen roll hur stor eller liten den är, tappar du ner den i motorrummet är den borta förevigt.

Bågfil

En i en familj av skärande verktyg som arbetar enligt slumpprincipen. Den konverterar hårt arbete till slumpmässiga och okontrollerade rörelser.

Domkraft

Hydraulisk garage- Används för att höja/sänka fordon, finns i tre utföranden, en för låg, en för hög och en som läcker.

Elektrolyttestare

Ett användbart verktyg för att överföra batterisyra från bilbatterier till verktygslådan och kläderna. Speciellt när batteriet var stendött som man redan misstänkte.

El-tejp

Vanligtvis en svart plastremsa, ca 15 mm bred, som ska vara klistrig på en sida. Ursprungligen avsett att isolera elkablar med. Används oftast till att fästa slangar, kabelstammar, batteri, stolar o.dyl. med, samt tillsammans med en bit oljigt torkpapper som plåster, sk “knegarplåster”.

Furuplank

2″x4″: Används för att justera lyfthöjden på ovan nämnda domkraft.

Fälgkors

Ursprungligen anordning för att lossa hjulmuttrar. Används mest till att runda av nämnda muttrar så att man inte kan demontera hjulet.

Gas-svets

Anv. normalt för att tända gamla cigaretter som har legat längst ner i verktygslådan ihop med tumhylsorna. Dessa cigaretter har ofta en svag smak av batterisyra från elektrolyttestaren.

Gummiklubba

Mordiskt redskap som slår tillbaka en på näsan när man missar.

Hammare

Vapen, frekvent använt som trollstav för att finna de dyraste delarna i närheten av det man försöker träffa.

Handlampa

Mekanikerns enda kända källa till D-vitaminer, dessa återfinns normalt inte under bilar mitt i natten. I övrigt används den till att förbruka 40W-lampor i samma takt som haubitsgranater inför Desert Storm. Namnet missvisande eftersom den oftare är mer svart än lysande.

Hylsor

-tum Tidigare använda på gamla engelska eller amerikanska fordon, numera för att gömma gamla paket med gula Blend. Kan även användas för att lossa tidigare runddragna skruvskallar, hylsan monteras då enklast med hjälp av en hammare.

-mm finns i alla storlekar utom den du behöver.

Högtryckstvätt

Anordning för tvätt av smutsiga detaljer med hjälp av vatten under högt tryck. Dock träffar strålen allt annat än den ska. Vanligtvis byxbenen, ansiktet och all känslig elektronik i bilen samt hela tändsystemet, så att bilen aldrig mer går att starta.

Ång-: Hetvatten-: En tvätt försedd med en liten oljepanna som värmer upp vattnet. Gör att det blir trevligare att bli träffad av tidigare nämnda vattenstråle. Även effektiv att tvätta bort underredsmassa och billack med.

Kabeltroll

Oknytt som lägger skarvsladden under plåten man kapar med litet fyrverkeri som resultat.

Kaffebryggare

Viktigaste näringskällan näst efter den kalla pizzan. Ofta enda värmekällan i kallgarage på vintern. I värsta fall doppas händerna i det varma kaffet för att tina fingrarna så att skiftnyckeln kan lossna.

Liggbräda

Kort och obekväm plattform utrustad med 4 hjul. Tänkt att användas liggandes på under ett fordon. Men då denna tingest sällan går att styra dit man vill pga. verktyg eller sten på golvet, brukar det oftast sluta med ett hysteriskt utbrott. Enda gången detta redskap rullar lätt är när man trampar på den. Kan även fungera till korta tupplurar. Kallas även garagehora eller bara hora.

Mig-svets

Elektrisk anordning för att tända eld på underredsmassa, bensinledningar och liknande samt sprätta vitglödande järnkulor innanför tröjor, kalsonger, byxor, skor och dylikt…

Morakniv

Ursprungligen för att tälja dalahästar med, används numera till att:

1. Öppna kartonger med suffletter eller andra klädselöverdrag.

2. Skrapa rost från bildelar.

3. Hållfasthets prova hud med.

Motorlyft

Hydraulisk 2 ton: Verktyg för att testa draghållfastheten i jordflätor och växelspaks-länkage.

Mutter

Metall mojäng till skruv förband, Finns i flera typer, rund, gängpaj, förliten, förstor och tum. Se även bult.

Pallbock

Lömskt 3 bent djur som sticker o gömmer sej så fort man släcker ljuset i garaget andra kännetecken är att om man går in i den nystädade verkstan utan att tända lyset, kan man ge sig den på att pallbocken smyger fram och fäller ikull en för att sen genast försvinna spårlöst.

Pelar

-borrmaskin

En hög upprättstående maskin som sliter metallstycken ur dina händer och kastar den mot din bröstkorg eller dyrbara elektriska mätinstrument.

-fräs

Kan göra vilken plan yta som helst skev.

Pincett

Används för att ta ut trästickor i fingrar från tidigare nämnda furuplank, 2″x4″

Pinn-svets

Används primärt till att bränna hål på dyra saker med, kan även användas för att simulera snöblindhet.

Rörtång

Används för att runda av bult/mutterskallar. Även till att dra av dylika.

Silvertejp

Universallagningsmedel för att täta tak, luftslangar som läcker, täta avgassystem, laga rosthål, baklampor, den trasiga stolsklädseln samt för dekoration.

Skiftnyckel

Ytterligare ett verktyg i kategorin “muttersvarvar”, som används för att svarva av bultar o. muttrar. Samt eventuellt som hammare, flasköppnare, skjutmått m.m

Skrapa,

packnings-:

Kan användas för att breda ut mjukost på limpmackor men oftast för att skrapa bort hundbajs från dina mekarskor

Skruvmejsel

-vanlig, 300 mm Bahco

Stort bryt- och skrapverktyg som av någon anledning har ett fint bearbetad spets i motsatt ände som handtaget (i bästa fall).

-Phillips

Används normalt till att öppna färgburkar så att färgen skvätter på t-shirten, men kan även användas (som namnet antyder) för att runda av skallen på Phillipskruvar, för att styra upp växellådan mot motorn eller som dorn.

Slag-

Snillrik anordning för att överföra ett slag till en vridande rörelse på en skruv som sitter fast. Även ytterligare en anledning till att slå sig själv på handen med en hammare när man missar nämnda verktyg.

Skruvutdragare (grispitt)

Verktyg som går av i skruvhål och som har en hårdhet som överstiger en HSS-borr med en faktor 10.

Smörjgrop

Fälla för fruar, svärmödrar och andra som inte har i verkstaden att göra, självmarkerande.

Svetshjälm

magisk mössa som man aldrig hittar där man la den.

Stålborste

-hand

Används för att sätta ståltrådar i fingrar, företrädesvis under naglarna.(se Pincett)

-roterande

Används för att slipa bort rost från gamla skruvar och fingeravtryck från fingrar.

Svetstång (se även Tång)

Används normalt till att överföra svetsvärme till handflator och hud till plåt.

Telefon

Används för att ringa efter polaren som har en annan garagedomkraft i rätt höjd. Alternativt beställa föda från den lokala korv- eller pizzamånglaren.

Telfer

Lyftapparat som alltid rör sej 5 cm förlångt.

Tryckluftkompressor

En maskin som omvandlar elektrisk energi skapad i ett kärnkraftverk ett 50-tal mil bort, till komprimerad luft, som via en slang, driver en mutterdragare, som rundar av skallar på rostiga skruvar som senast drogs åt av någon i Japan för 15 år sedan. Nämnda tryckluft kan även användas för att blåsa grus och järnspån upp i ögonen, eller göra lustiga ljud med hjälp av ett blåsmunstycke.

Tång

Tortyrredskap för att klämma av skinnet i handflatan när tången slinter på det man försöker hålla.

Tändinställningslampa

En stroboskopisk lampa som anv. för att betrakta gravt nersmutsade remskivor eller nedoljade svänghjul (eller leka Star Wars).

Svarv

Mekanisk katapult som kan skicka iväg saker både långt o hårt.

Vinkelslip

En, vanligtvis, elektrisk anordning för att kapa av elkabelstammar, fingrar samt bränslerör (och antända bensinen i röret). Även användbar till att antända overaller, det oljiga papperet på golvet, samt fylla samtliga glasrutor med små metallprickar.

Kontrollerad bilverkstad – Film till verkstäder