På dieselmotorer finns ett partikelfilter vars uppgift det är att separera partiklar från motorns avgaser och det kan skilja av upp till 99 % av partiklarna. Definitionen av partiklar är allt det som kan samlas på ett speciellt filterpapper när det genomströmmas av dieselgaser under ett fastställt provförfarande. Dieselpartikeln innehåller dels kolväten, från smörjoljan och bränslet, dels kol och oorganiska ämnen, som aska och svavel.
Partikelfiltret måste regenerering regelbundet vilket kan ske antingen passivt, under normal körning eller aktivt, när temperaturen ökas i filtret på olika sätt. Genom olika tillsatser i bränslet eller genom att öka andelen kvävedioxid i avgaserna kan man sänka sotets oxidationstemperatur så regenerering kan fungera bättre. Kväveoxid kan bildas genom oxidering av kväveoxid vilket kan ske i en katalysator före filtret. Det går även att hjälpa oxidationen av kväveoxid genom att belägga partikelfiltret med katalytiskt material. Kvävedioxid oxiderar sot vid en lägre temperatur än syre gör.
Vid aktiv regenerering ökas filtrets temperatur för att skynda på oxideringen av sot. Man kan öka temperaturen genom en extra injektion av bränsle. Injektionen kan ske antingen via cylindern för att öka temperaturen på avgaserna eller via oxidationskatalysator, vilken är monterad innan partikelfiltret. I katalysatorn oxideras bränslet vilket ger en temperaturhöjning vilket accelererar förbränningen av sot. Katalysatorns temperatur måste överskrida 250 °C för att kunna oxidera bränslet. Detta kan vara problematiskt då avgastemperaturen är låg under en längre tid under vissa applikationer. Man kan även använda en brännare eller elektrisk uppvärmning, av antingen filtret eller avgaserna, för att regenerera filtret.
Majoriteten av de moderna dieseldrivna personbilarna har aktiv kontroll av partikelfiltret med tryckfallsmätning samt temperaturmätning före och efter filtret. Filtrets kondition samt när filtret kräver regenerering bestäms av avancerade kontrollalgoritmer. Det används ofta en kombination av passiv och aktiv regenerering.
På äldre fordon som inte tillverkades med partikelfilter går det idag att montera aktiva partikelfilter, så kallade CCT-system. Systemet arbetar vanligtvis med en separat bränsleinsprutare i avgasröret. De tidigare eftermonterbara partikelfilter hade ofta upprepade problem med regenereringen då de ofta var helt passiva.
En del system använder ett separat regenereringssystem där filtret värms upp med el. Dessa system kräver dock oftast att maskinen är avstängd under en längre tid eller att filtret demonteras
Partikelfilter finns i olika sorter. Keramiska, sintermetallfilter och partialfilter. Det sistnämnda har dock en låg partikelreningsnivå.
Intresseförfrågan
Lämna intresseförfrågan vid problem med Partikelfilter.